Menu

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Eigenwaarde is belangrijk maar vaak verkeerd begrepen

Eigenwaarde

In 1890 al werd eigenwaarde gezien als een combinatie van succes en je goed voelen over jezelf.

Eigenwaarde gaat op intuïtief niveau ogenschijnlijk over het zelf en de waarde die men eraan toekent, maar het is veel complexer. Het idee dat eigenwaarde belangrijk is en dat mensen gemotiveerd zijn om deze op peil te houden is als vanzelfsprekend geworden zonder dat het duidelijk is waarom dat zou moeten zijn.

Er zijn veel ideeen over wat eigenwaarde is maar de meeste ideeen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Daarmee blijft het een intuitief dingetje, maar we hebben meer nodig als we er iets mee willen. Bijvoorbeeld je eigenwaarde vergroten.

De theorie die op dit moment de beste verklaring heeft voor dat wat eigenwaarde is, stelt dat eigenwaarde een interne meter is, een reflectie, van hoe iemand denkt dat anderen over hem of haar denken. Het is dus geen EIGENwaarde, maar de perceptie van hoe anderen de persoon waarderen.

En dit gegeven sluit weer heel mooi aan bij de psychologische basisbehoeften. Wij willen als mens namelijk graag tot een groep behoren. Vanuit evolutie kun je als mens nu eenmaal beter overleven in een groep dus geaccepteerd worden door die groep is van levensbelang.

Kort gezegd: als jij denkt dat je wel goed in de groep ligt, bij die groep hoort, dan voel jij je goed over jezelf en is je eigenwaarde groot. Als jij niet goed in de groep ligt, je er niet toe voelt behoren, dan zou dat kunnen motiveren tot aanpassing aan de groep of je gaat op zoek naar een andere groep waar je wel toe behoort.

Zoals eigenwaarde vaak wordt uitgelegd, helaas, legt het veel te veel nadruk op het ZELF. En zoveel met jezelf bezig zijn leidt af van juist datgene wat zeer waarschijnlijk het meest gaat bijdragen aan een groter gevoel van eigenwaarden, namelijk anderen en de waardevolle relaties te die je daarmee hebt.

Het probleem met eigenwaarde nastreven, of zelfliefde zoals ook vaak wordt gezegd, is dat het teveel leidt tot zelffocus. En zelffocus versterkt negatieve emoties. Sterker nog: positieve affirmaties leidden in een experiment alleen maar tot een nog slechtere toestand! Waarom? Omdat aandacht vestigen op eigenwaarde ook leidt tot een hele serie aan negatieve zaken waaronder negatieve zelfkritiek.

Ja maar San, is er dan nog wel hoop? Ja zeker wel! Eigenwaarde lijkt eerder het gevolg te zijn van bevredigde basisbehoeften. Dus lage eigenwaarde is niet de oorzaak, maar een gevolg. Dat betekent dat werken aan het vervullen en zelfs bevredigen van de psychologische basisbehoeften jou veel dichter bij een groter gevoel van eigenwaarde brengen!

In de In The LEAD Academy kun je werken aan deze basisbehoeften. Er zijn verschillende cursussen en trainingen die je helpen je autonomie, binding of competentie te vergroten. Hiermee bouw jij automatisch aan meer eigenwaarde.

Delen:

meer zoals dit:

Wil jij meer grip krijgen op werkstress voor jezelf en voor je team?

Download dan hier de gids voor leiders om verzuim door werkstress aan te pakken en onthoud vast: dat wat voor je team geldt, geldt ook voor jou.