Waarom vitaal leiderschap het verschil gaat maken

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het verschil tussen de ‘inval’ HR manager en mijn (toendertijd) huidige HR manager. Een verschil van willen blijven of gaan solliciteren. Een verschil van zuchtend naar kantoor gaan en ‘Yes ik mag weer’ roepen. Een verschil van ziek melden en mijn moeder bellen of ze me naar kantoor wilde rijden (kon van de rugpijn niet rechtop staan..)

Vitaal leiderschap gaat over

  • Betrokkenheid creëren – niet alleen vragen maar ook geven

  • Mensen autonoom laten zijn – Alleen het ‘wat’ vertellen en niet het ‘hoe’

  • Coachend leiding geven – het beste uit je team halen

Een vitaal leidinggevende worden gaat over je manier van leiding geven en gaat over hoe jij zelf in het leven staat. Jouw eigen vitaliteit is hierin ook belangrijk. Jij bent expert over jou zelf, ik ben expert in vitaliteit. Samen zorgen we voor grote stappen die je een niveau verder brengen.

Hi, ik ben Sandra

De reden dat ik ondernemer ben geworden is omdat ik te vaak mee heb gemaakt wat negatief leiderschap kan doen met mensen en ik weet ook dat het anders kan. Hoe het anders kan. Dat leiderschap een grote rol speelt bij je eigen vitaliteit ondervond ik zelf al in mijn stagejaar van Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en helaas niet op een goede manier. Ook later in mijn HR functies kwam ik veelvuldig medewerkers tegen die ‘er door heen’ zaten, vastliepen in hun werk en in hun leven en gebukt gingen onder negatieve stress. Echt het tegenovergestelde van vitaliteit.

In 2009 besloot ik mijn coachvaardigheden verder te verdiepen en volgde een opleiding Mensgericht coachen. Maar ik miste nog het ‘gezondheidsdeel’ en dat vond ik in de opleiding Vitaliteitscoach bij Chivo. En het mooie was dat ik het geleerde direct in de praktijk kon toepassen. Zelfs op mezelf. Heel praktisch. Daar houd ik van.

Toen wist ik al dat ik hierin verder wilde. Waar ik ooit begonnen was, tijdelijk vaarwel had gezegd, borrelde weer in alle hevigheid op. Dus naast mijn baan, ging ik verder studeren en startte mijn eigen bedrijf. Alle kwartjes vielen voor mij op hun plek door de opleiding Strategisch Vitaliteitsmanagement. Dat was de vertaling van vitaliteit naar het bedrijfsleven en daar voelde ik me als een vis in het water. Dat wat ik herkende uit de praktijk, eerst als medewerker zelf en later als HR functionaris bij andere medewerkers, kon ik onderbouwd vertalen naar werkzame en praktisch toepasbare oplossingen.

Je hebt gezorgd dat me duidelijkheid werd wat ik echt nodig had en wilde. Mijn wensen en behoeften werden op die manier veel concreter. Je hebt me gebracht tot een punt waarop ik zelf op eigen kracht en vol vertrouwen verder kon.

Chantal, productmanager

Vanaf het begin heb ik het gevoel gehad mezelf te kunnen zijn bij Sandra en mijn persoonlijke doelen te kunnen delen. Sandra is iemand die gaat voor een persoonlijke benadering, die voorbeelden uit haar eigen ervaringen deelt, waardoor je het gevoel krijgt dat ze je begrijpt.
Ik heb het proces op een prettige manier met Sandra doorlopen en zou haar zeker weer kiezen als coach.

Elise, recruiter

Persoonlijke doelen halen om te floreren

Ik heb dankzij mijn werkervaring, kennis en kunde van vitaliteit mijn baan in loondienst in 2015 kunnen opzeggen en coach sindsdien managers, leidinggevenden en hoger opgeleiden om meer uit hun werk en leven te halen. Om echt te floreren, zonder dat ze zich beperkt voelen op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. Dat betekent concreet dat ik help met het vinden en behalen van persoonlijke doelen om te kunnen floreren.

Succesvolle professionals, managers en leidinggevenden werkten met mij samen om vitaliteit onderdeel te maken van hun manier van leiding geven, hun manier van werken of hun manier van leven. Hierdoor maakten zij keuzes  vanuit wat zij zelf wilden waardoor ze beter gingen functioneren, betere relaties ontstonden met anderen maar ook met zichzelf. Meer tevredenheid, meer voldoening en meer zingeving. Voor velen betekende dit een omkeer in hun leven of werk. Soms zelfs beiden 😉

Vitaliteit is mijn specialiteit en ik help mijn klanten met vitaal leidinggeven, vitaal werken en vitaal leven. Hierdoor halen ze meer uit hun team en zijn ze in staat zelf te floreren. Mijn unieke kennis deel ik op de gratis afdeling van de Vitaliteitacademie, door mijn ervaringen en inzichten te delen in de speciale facebookgroep en door mijn online programma’s en coachtrajecten.

Wat ik ontdekte

was dat er meer voor nodig was dan je te richten op de fitheid, gezondheid of duurzaam inzetbaarheid van medewerkers wil je er voor zorgen dat ze bijvoorbeeld niet uitvallen. De focus van organisaties en daarmee de focus van het management, heeft altijd gelegen op het terug dringen van verzuim, later het ontwikkelen van medewerkers en tegenwoordig ligt de nadruk meer op werkgeluk en stress verminderen. Allemaal fantastische initiatieven en daarom zo ontzettend zonde dat daar niet de oplossing ligt.

Mede door mijn ervaringen in verschillende functies bij verschillende soorten bedrijven zag ik de rode draad lopen. De rode draad door elke functie, bij elk bedrijf was de manier waarop leiding werd gegeven. Ik heb mensen tot grote hoogte zien stijgen door hun leidinggevende, maar ik heb ook mensen stuk zien gaan door hun leidinggevende. In sommige gevallen helaas letterlijk stuk zien gaan.

Gelukkig is het ‘stuk gaan’ mij bespaard gebleven alhoewel ik ook tot één van de vele mensen behoor waarbij het werk meer schade toebracht dan dat het me goed deed. Voor mij begon dat al in mijn studententijd toen ik stage liep. Ik kreeg te maken met tegenstrijdige communicatie van mijn stagebegeleider en in plaats van dat ik door haar werd gecoacht en werd opgeleid tot een zelfverzekerde sterke maatschappelijk werker, gebeurde het tegenovergestelde. Een vreselijk gevoel! Een gevoel dat me ook lange tijd heeft achtervolgd en dat zegt ook iets over de impact van haar manier van doen.

Herkenbaar?

Merk jij als leidinggevende of als manager dat je teamleden te weinig uit hun werk (en leven) halen, ze weinig betrokken zijn en daardoor minder goed functioneren, minder productief zijn en te weinig werkplezier ervaren als zou kunnen? En heeft dit ook zijn weerslag op jou zelf? Dan zit je hier goed.

De meeste leidinggevenden sturen teveel op harde cijfers, en alhoewel cijfers belangrijk zijn, zijn het wel de mensen die ze moeten opleveren. Dit vraagt inzicht en kennis van menselijk gedrag zodat er gestuurd kan worden op betrokkenheid.

Het managen van de vitaliteit van je team (en van je zelf) doorloopt verschillende fasen namelijk inspireren, motiveren en vitaliseren. Uiteindelijk leidt dit alles tot floreren.

  • Inspireren – zet aan tot een reden om mee te gaan in verandering

  • Motiveren – motiveer oprecht en zonder ‘tjakka’ gehalte

  • Vitaliseren – meer uit het werk en leven halen; ook als het tegen zit

Als je mij beter kent..

…dan weet je dat ik de dag start met koffie. Ik ben gek met mijn honden, het zijn ook echt mijn honden want mijn man wilde eigenlijk geen hond meer. Ik vind het heerlijk om een flink stuk met ze te wandelen, liefst buiten de begaande paden. Soms vind ik gezelschap heerlijk, maar kan me ook zeker prima in mijn eentje vermaken. Drukte zoek ik liever op, als basis heb ik graag rust. Ik ben een no-nonsense type, praktisch ingesteld en kan soms ontroerd raken van de kleine dingen in het leven.

Vragen? Neem contact op

Ervaar Vitaliteit

In je leiderschap, manier van werken en in je leven

Bel of Mail me