Ben je wel voor deze rol weggelegd…?

Yes! Het is je gelukt! Je bent gegroeid van een expert in je vak, van de go-to person, naar de leidinggevende functie van het complete team. Je harde werken is beloond. Nu is het zoeken naar settelen in je nieuwe rol. Maar wat er gebeurt, is vaak het volgende: veel leiders denken dat ze nog steeds hetzelfde werk kunnen doen als ze deden toen ze nog die expertrol hadden…En zo werkt het helaas niet.

Deze rol vraagt wat anders

De rol van leidinggevende vraagt wat anders van je dan toen je nog in je expertrol zat. Waar je voorheen retegoed in je vak was, heb je daar nu een stuk minder aan. Nee, het is niet allemaal voor niks geweest. Een inhoudelijk sterke leidinggevende is nog steeds heel waardevol! Alleen je takenpakket is wel veranderd.

Je hebt andere verantwoordelijkheden nu dan in je expertrol. Je moet andere keuzes maken, rekeninghouden met teamdoelstellingen en prioriteiten stellen.

Je zult niet de eerste zijn en ook niet de laatste manager die hierover komt te struikelen. Retegoed zijn in je vak, daarin echt een expert in zijn geworden om vervolgens onderuit te gaan in het leiding geven. Waar ligt dat dan aan?

Het is helaas een enorme misvatting die vaak gemaakt wordt. Zowel door de organisatie als wel door een professional zelf. Zo weet ik van een manager die de kans heeft samen met een partner het bedrijf over te nemen. Supergoed in zijn vak, sales expert, maar als leider van de hele hut houd je je met andere dingen bezig. Zaken zoals koers bepalen van het bedrijf, waarden uitdragen, kansen ontdekken en benutten, en vooral je medewerkers tot hun recht laten komen.

Heet je toevallig Peter?

Dit verschijnsel heet het Peter Principle (naar de Canadese psycholoog L.J. Peter). Leider worden vanuit beloning. Terwijl het enige waarmee je beloond wordt is een gevoel van incompetentie. Waar je voorheen de expert was, de go-to person in je vakgebied, doe je nu niet meer waar je goed in bent. Maar zit je in een rol die je niet ligt. Of waar je licht over dacht. Het is in ieder geval niet de plek waar jij tot je recht komt, dus hoe wil in hemelsnaam je medewerkers tot hun recht laten komen?

Het gevolg is vaak dat je je stokongelukkig voelt in je nieuwe rol als leider. Elke dag word je geconfronteerd met datgene waar je niet goed in bent en je medewerkers merken dat. Sterker nog ze hebben er last van. De kans is heel reëel dat of jij eraan onderdoor gaat, of een of meerdere van je medewerkers. En dat is eeuwig zonde want inmiddels heb jij daardoor wel de krassen op je ziel gekregen, bent onzeker geworden en zit op z’n zachts gezegd niet lekker in je vel.

Terwijl je voorheen die onwijs goeie professional was, voel je je nu niet meer capabel en ben je ongelukkig in je werk. Heel erg zonde!

 

Hoe voorkom je dit?

Wil je dit voorkomen, bedenk dan van tevoren heel goed wat jij als je belangrijkste taak ziet als leider. Wat is je visie op leiderschap en vanuit welke waarden leid jij?

Weet je wat jouw sterke eigenschappen zijn? Hoe kun je die inzetten voor je manier van leiding geven? Op basis waarvan maak jij je keuze om te gaan voor een leidinggevende positie?

Allemaal hele wezenlijke vragen waar je goed aan doet hier van tevoren eens over na te denken.

Pak die rol en leid vanuit Kracht!

En wil je überhaupt leren hoe je kunt leiden vanuit Kracht? Weten wat je sterke kanten zijn en daar goed gebruik van maken in je leiderschap? Dan nodig ik je uit mee te doen met de livedag Leiden vanuit Kracht op 31 maart, een In the Lead@work dag waarbij waarden, visie op leiderschap en leidinggeven vanuit je sterke kanten centraal staat. Een compleet verzorgde dag inclusief sterke kantentest en een persoonlijk werkboek met opdrachten en oefeningen.

Ben je geïnteresseerd, en wil je graag wat meer weten, vraag dan even hieronder een gratis gesprek aan!

Wie weet tot dan!

En dan ook nog de kanttekening: het kan natuurlijk ook zo zijn dat het je wel heel goed af gaat he, dat leiding geven. Want toegegeven, niet iedereen struikelt, of struikelt maar een beetje en er zijn echt wel leiders waar het wel goed gaat. Maar over die groep had ik het nu niet…