Menu

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat hebben deze bekende mensen gemeen met een ondernemer die ik ken?

Leid je of word je geleid?

Wat hebben Claudia de Breij, Martin Garrix, Shawn Mendes en een ondernemer met elkaar te maken?

Niks. Behalve dat ze allemaal zijn omgevallen met mentale klachten. Of, net op tijd een time out nemen omdat ze anders keihard onderuit gaan. En eigenlijk ben je dan al te laat…

Oke, misschien ligt het aan mij…

… maar de laatste tijd kom ik heel veel berichten tegen van toch wel doorgewinterde en gevestigde ondernemers die omvallen of het afgelopen jaar omgevallen zijn.

Niet alleen ondernemers trouwens, ook BN’ers. Paar weken geleden las ik over Claudia de Breij die een time-out neemt omdat het even niet meer gaat. En ik herinner me nog van een paar jaar terug Martin Garrix, een radio DJ, en zelfs voor Armin van Buuren kwam corona en de daarbij behorende lockdown etc niet heel vervelend uit. Vanwege de gedwongen rust. Toen pas merkte hij hoe erg hij er ook doorheen zat…

En bij deze ondernemer viel het mij op omdat ik sinds een jaar ineens weer een nieuwsbrief kreeg. Ze was er een jaar tussenuit geweest. Omdat het niet zo goed ging. Overspannen zo mag je het wel noemen. Dat terwijl de meeste ondernemers kiezen voor het ondernemerschap vanwege de vrijheid. Lekker je eigen tijd indelen, werken waar en wanneer je wilt en alleen met de allerleukste klanten… En dan blijkt de praktijk toch net ff wat anders in elkaar te zitten.

Want hoezo vrijheid?

Want overspannen thuis zitten is verre van vrijheid. Je wordt op dat moment eigenlijk gegijzeld door stress. Er spelen allerlei onzekerheden of zelfs angsten mee…want zo lang niks doen aan je bedrijf omdat je gewoon niet meer kunt is doodeng. Wat nou als ze je zijn vergeten…of als je je business niet meer aangezwengeld krijgt…

En dan heb ik het nog niet eens over medewerkers die afhankelijk zijn van jou. Waar je verantwoordelijk voor bent. Als jij omvalt, is de sturing van je bedrijf weg. Nu zal het heus niet van de een op de andere dag omvallen, maar jouw leiderschap is belangrijk! Mensen willen weten in welke richting ze opgaan. Dus je bedrijf sturing en leiding geven is onwijs belangrijk. Als jij omvalt, wordt jouw sturing gemist. Eigenlijk dobbert je bedrijf dan een beetje voort.

Jij leidt. 

Waar het fout gaat met deze ondernemers is lastig te zeggen. Er spelen vaak meerdere factoren een rol. 9 van de 10 keer heeft het wel te maken met controleverlies. Of het idee hebben dat je controle verliest. Het lijkt alsof je keuzes maakt, ook als je allemaal dingen doet die je leuk vindt, maar in feite word je ook dan geleid door de ‘leukheid’ en niet doordat jij kiest in welke leuke dingen je wel doet en welke niet. Want eigenlijk weet je best dat je niet alles kunt…

Het gaat er dus om dat je In the Lead bent. Jij leidt in plaats van dat je geleid wordt. Dat is het verschil. Of het nu om leuke dingen gaat of om stress, de uitkomst is hetzelfde. Je wordt geleid.

De kunst is dus om weer in the lead te komen. Persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Niet meer die speelbal te zijn van de waan van de dag. Jouw mentale gezondheid sterk maken. Zodat je tegenslag aan kunt. Veerkrachtig en weerbaar zijn tegen alle uitdagingen die bij leiderschap horen. Want jij bent verantwoordelijk. Dus als er iets aan de hand is, kijkt men naar jou. Leidinggeven gaat over persoonlijk en professioneel leiderschap.  Zodat jij optimaal kunt presteren zónder jezelf te verliezen!

Delen:

meer zoals dit:

Wil jij meer grip krijgen op werkstress voor jezelf en voor je team?

Download dan hier de gids voor leiders om verzuim door werkstress aan te pakken en onthoud vast: dat wat voor je team geldt, geldt ook voor jou.