Menu

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe je leidt zonder titel

Ik denk dat de wereld veel meer leiders heeft dan wat we nu denken te hebben. Dat komt omdat we kijken naar de functietitel. De functietitel van leidinggevende of manager suggereert dat we kunnen leiden en degenen die die titel niet hebben kunnen het niet. Kort door de bocht, dat weet ik, maar vaak wordt er helaas toch zo gedacht.

Ik zeg met recht ‘helaas’ want door op deze manier te kijken mis je heel veel goede leiders. Die natuurlijke leiders die automatisch gevolgd worden. Zonder dat ze het echt door hebben. Of vinden van zichzelf en daar zit nu net vaak de crux. Juist degene zonder titel zien zichzelf niet als leider en vinden ook vaak niet dat ze dat zouden kunnen. Althans niet zonder gedegen managementopleiding.

Zo verging het ook mijn client die een vrij unieke en uitzonderlijke functie heeft binnen het bankwezen. Hij heeft geen leidinggevende functie met titel.

Een tijdje geleden had ik een coachgesprek met hem en kwamen we tijdens het gesprek op een situatie op zijn werk. In overleggen waar hij samenwerkte met anderen aan een gezamenlijk doel, vertelde hij dat anderen hem vroegen naar zijn mening. Wat hij van iets vond en hoe hij over iets dacht. Of het zelfs een goed idee was. Collega’s keken naar hem. Ze stelden hem vragen, en ze respecteerden hem. Zonder dat hij het zelf door had, volgden deze collega’s hem. Ze luisterden naar hem.

Hij zag niet dat hij wel degelijk een leider was, zijn handelen en acties lieten dit heel duidelijk zien. En dat is precies waar leiderschap over gaat. Dat zit niet in de titel, dat zit in de acties.

Het duurde even voordat hij dit zelf ook zo zag vanwege de hardnekkige overtuiging, maar gaande ons traject is hij het gaan zien. Zonder titel leidde hij al.

Herken jij dat voor jezelf? Ben jij misschien meer leider dan je in eerste instantie denkt? OF misschien heb je wel van dit soort natuurlijke leiders in je bedrijf werken of zitten ze in je team. Dat zou super zijn, want één van de mooiste taken als leider is toch wel nieuwe leiders spotten en creëren. Creëren? Ja. Want door te kijken naar talenten kun je leiderschap ontwikkelen en zelfs stimuleren. Leiders staan ergens voor. En ze staan op. Als anderen blijven zitten. Dus kijken naar je eigen talenten, je sterke eigenschappen en leren hoe je die in kunt zetten om als leider te groeien, is een hele goeie.

Met mijn cliënt ga ik precies hetzelfde doen. Zijn talenten hebben we al in kaart. Nu gaan we kijken hoe hij ze kan toepassen om zijn natuurlijk leiderschap verder te ontwikkelen. Of hij nu de ambitie heeft om ooit een leidinggevende functie te hebben, weet hij nog niet. Maar een leider is hij wel.

Delen:

meer zoals dit:

Wil jij meer grip krijgen op werkstress voor jezelf en voor je team?

Download dan hier de gids voor leiders om verzuim door werkstress aan te pakken en onthoud vast: dat wat voor je team geldt, geldt ook voor jou.