Veiligheid is Key!

Er is 1 heel belangrijk aspect van vitaal leiderschap en zonder dat is de ABC niet eens mogelijk. Eigenlijk staat of valt het hele idee van ABC met deze ene belangrijke factor. En waar heb ik het dan over? Veiligheid.

Veiligheid is key! Zonder veiligheid van jou, zonder veiligheid in het team, zullen jouw medewerkers nooit autonomie ervaren, zich nooit betrokken en in verbinding voelen staan met jou en met de rest van het team. Laat staan de organisatie. En zullen hun competenties nooit tot hun recht komen.

Veiligheid voor groei en ontwikkeling

Ik zal het je hieronder uitleggen. We willen allemaal graag bij een groep horen. Van nature al en dat is al zo sinds mensenheugenis. Dat is ook logisch want je overlevingskansen zijn in een groep nou eenmaal veel groter dan alleen. Dat was vroeger als neanderthaler al zo en dat is nu nog zo.

Maar binnen die groep willen we ook graag onszelf kunnen zijn. Met al onze gekkigheden en nukkigheden, die niet te hoeven verbloemen, je niet anders voor te hoeven doen dan je werkelijk bent, is autonomie. Dat betekent dat teamleden hun mening durven geven tijdens een vergadering zonder dat ze bang zijn erop afgerekend te worden. Dat betekent ook dat ze durven fouten maken zonder dat ze bang zijn dat hun contract niet verlengd gaat worden. Fouten maken zorgt natuurlijk ook voor innovatie, vernieuwing en verbetering. Als we geen fouten durven maken en altijd op safe spelen, ontdekken we nooit iets nieuws.

  • Behoren tot een groep

  • Van nut zijn voor die groep

  • Jezelf kunnen zijn binnen die groep

Doen waar je goed in bent

En daarmee komen we ook meteen op competenties uit. Bied jij voldoende ruimte om de competenties van je teamleden te ontwikkelen en te laten groeien? Hebben ze ruimte om hun competenties op een andere manier in te zetten? Weet je überhaupt wat de competenties van je medewerkers zijn?

Kunnen doen waar we goed in zijn draagt bij aan een gevoel van ‘purpose’, bijdragen en zelfs zingeving. Dat geldt voor jou, voor mij en ook voor jouw medewerkers. Denk eens buiten het functieprofiel en zie echt waar hun talent zit.

Veiligheid vraagt wat van jou. Het betekent dat jij weet wat voor leider jij bent, wat jouw waarden zijn en hoe je die uitdraagt en tot uiting laat komen in je manier van leiding geven. Als vitale leider weet je wanneer jij voor je medewerkers moet gaan staan, wanneer er achter en wanneer er naast. Dat kan per situatie verschillen maar je moet kunnen schakelen tussen die drie. Jouw medewerkers moeten erop kunnen vertrouwen dat jij voor ze gaat staan en voor ze opkomt als dat nodig is. Maar ook dat je vertrouwen biedt door ze het soms zelf te laten doen. Dan sta je er meer achter. Als ze vallen dan ben jij er om ze weer op te pakken en bemoedigend toe te spreken. Jij sterkt ze in hun zelfvertrouwen.

En je staat naast ze en wijst ze de richting die je met z’n allen op gaat. Jij bent de inspirator met je voorbeeldgedrag hoe je wilt dat jullie met elkaar omgaan.

Wil je je ontwikkelen en groeien in je leiderschap? Boek eens een gratis gesprek en dan kijken we waar jij behoefte aan hebt.