Welk verhaal vertel jij aan jezelf over jezelf?

Verhaal

Jouw verhaal is belangrijk, maar vertel je het juiste verhaal?

Vorige week donderdag ging ik naar de storytelling workshop van Yvette van den Berg. Ik volgde haar al enige jaren op social media en ‘kende’ haar een soort van. Samen met een collega gingen wij naar die workshop om te leren over hoe we storytelling in onze business kunnen gebruiken.

De vraag die gesteld wordt is ‘wat is jouw verhaal?’ Het lijkt me in eerste instantie een makkelijke vraag, maar dat valt toch vies tegen. Want mijn verhaal gaat heel erg over een ander. En ik merk dat ik me als toeschouwer van mijn eigen verhaal voel. Ik ben de bijstaander en zeker niet de hoofdpersoon.

Ik ben niet de held van mijn eigen verhaal. En dat raakt me. Ik merk dat ik bijna krampachtig aan het zoeken ben naar…. ja naar wat? Het wordt me duidelijk dat ik mijn verhaal moet gaan herschrijven. Meer gaan vertellen vanuit mijn perspectief. En er een verhaal van maken dat getuigt van kracht en positiviteit.

Ons geheugen kan ons behoorlijk voor de gek houden. Als ik jou vraag om mijn verhaal al tekenend vorm te geven en ik vraag jouw collega het zelfde te doen, dan is de kans groot dat ik twee verschillende tekeningen krijg. Terwijl ik toch maar 1 verhaal vertel. Dus ons geheugen is niet altijd betrouwbaar.

Als jij jezelf een verhaal vertelt over dat jij niet goed genoeg bent, iets niet kunt of dat je vooral aan alle sociale activiteiten moet mee doen waar je vrienden ook aan mee doen omdat ze je anders niet meer leuk vinden en hun vriendschap met je opzeggen…dan is het maar de vraag of dat verhaal wel klopt. Want jouw geheugen zal je misschien zeggen dat er voorbeelden zijn van dat je iets niet kon en dat iets niet lukte. Meerdere malen zelfs. Dus logisch dat jouw verhaal is geworden: “ik heb het twee of drie keer geprobeerd en het lukte niet, dus ik heb gefaald. Ik ben niet goed genoeg.”

Nee! Jouw geheugen heeft het verkeerd! Jouw geheugen heeft er een verkeerd verhaal van gemaakt dus het is tijd dat jij dat verhaal herschrijft!

“Ik ben een doorzetter en geef niet op want ik heb het al drie keer geprobeerd. Ik weet nu al drie keer hoe het niet moet en ik ga het nog een keer doen. Doorzetten is iets waar ik wat aan heb in het leven als het even moeilijk wordt.”

Dat verhaal klinkt heel anders. En ligt veel dichter bij de waarheid. Dus dat wat je vertelt aan jezelf over jezelf is belangrijk. Belangrijk om nog eens onder de loep te nemen. En als het verhaal je niet bevalt dan herschrijf je het. Het is tenslotte jouw verhaal…zorg dat jíj de held bent! Vertel vanuit kracht en positiviteit!

 

Wil jij eens onderzoeken hoe jouw verhaal in elkaar zit en wat je liever over jezelf wilt vertellen?  Vraag een gratis persoonlijk strategiegesprek aan. Dan kijken we samen naar wat ik voor je kan betekenen.

Deel dit bericht