We leven in vrijheid maar zijn we ook echt vrij?

vrij

De vrijheid van businesscoaches

Met 4 en 5 mei net achter de rug en alle berichten van met name businesscoaches die over elkaar heen buitelen om te vertellen dat ze jou kunnen helpen om vrijheid te ervaren in je business, wil ik je over iets anders laten nadenken. De businesscoaches willen je helpen aan financiële vrijheid zodat je je droom kunt leven en kunt doen en laten wat je wilt. Reizen, in het buitenland wonen of een feest op Ibiza geven voor al je vrienden. En ik zie veel businesscoaches ongeveer het zelfde verhaal vertellen. Het lonkend verlangen naar vrijheid afgespiegeld aan de vrijheid die je wenst. Of zou moeten wensen.

Het is bijna een krampachtige manier van kenbaar maken wat vrijheid voor ze betekent en daarmee kun je je gelijk afvragen hoe vrij ze eigenlijk zijn. Worden ze niet eigenlijk gevangen gehouden door hun eigen gedachten te moeten presteren, een omzet te halen die in de 6 of 7 cijfers loopt en dus continu heel slim en strategisch bezig te moeten zijn met hun bedrijf omdat ze anders hun eigen droom in duigen zien vallen? De droom van leven in vrijheid?

De medaille van social media

Social media is een fantastisch iets, het helpt mij om met mijn familie in Canada en mijn schoonfamilie in Servie in contact te blijven. Ik kom via social media met interessante mensen in gesprek, lees interessante artikelen en kom op leuke ideeen.

Maar het heeft natuurlijk ook een keerzijde en dat is iets dat ik zelf vaak mee maak in mijn werk.

Want er wordt ons ook vaak een beeld van de wereld voorgeschoteld die als facade dient om het echte leven te verbloemen. Een wereld waarin een norm wordt gesteld die voor het grootste deel van de wereld totaal onhaalbaar is. En zodra je de social media platforms opent, word je geconfronteerd met je eigen onkunde en falen die norm te halen. En in plaats van de norm naar beneden te halen, halen we ons zelf naar beneden.

Gevangen in gedachten

Door al het moois wat we te zien krijgen op facebook, instagram en al wat er nog meer is, zien we een wereld waar we nooit aan kunnen voldoen al doen we nog zo hard ons best. En al wat overblijft als we facebook en instagram weer sluiten, is dat gevoel van ‘niet goed genoeg’ zijn en ‘niet voldoen’. En dat is waar de meesten van ons de rest van de dag mee moeten dealen.

Veel clienten van mij worden gevangen gehouden en beperkt door gedachten dat ze niet goed genoeg zijn, dat ze niet mogen falen en niet echt durven zeggen wat ze willen omdat ze bang zijn afgerekend te worden. Soms door familie en vrienden, maar ook door collega’s of een leidinggevende.

Hoe vrij ben jij?

Dus je kunt je afvragen hoe vrij je bent als je denkt dat een bedrijf met 6 of 7 cijfers nodig is om in vrijheid te kunnen leven. Je kunt je afvragen hoe vrij je bent als je je passie gaat volgen om vervolgens slapeloze nachten te hebben omdat je je zorgen maakt of je de rekeningen wel kunt betalen. Je kunt je afvragen hoe vrij je bent als je koste wat het kost onafhankelijk wilt zijn als je niet om hulp durft te vragen als je het nodig hebt.

Volgend jaar vieren we dat we al 75 jaar in Nederland in vrijheid leven. Vier dat door nu al te beginnen met vrij te zijn. Laat je niet leiden door beperkende gedachten en overtuigingen, maar kom er achter wat jij nu eigenlijk wilt in en met je leven.

Deel dit bericht