Wat nu als je verwachtingen niet waar worden?

wens

Vol verwachting…

We hebben allemaal verwachtingen in ons leven, bewust of onbewust, en er zit een duidelijke kanttekening aan deze verwachtingen. Vaak wordt ons verteld geen verwachtingen te hebben want dan word je alleen maar teleurgesteld als ze niet uitkomen. Of ze worden toch nooit waar. Waar het volgens mij vaak fout gaat is dat verwachtingen niet worden uitgesproken. En dat achter elke verwachting ook een wens zit. Die wens in eigen hand nemen en werk van maken is vitaal leiderschap. Dat mag. Je hoeft niet te wachten op het uitkomen van je verwachtingen, je mag je wens naar je toe trekken en er werk van maken.

Laat ik dit duidelijker maken door je mee te nemen in het verhaal van een client van mij, laat ik hem Ewout noemen. Ewout heeft vorig jaar heel plotseling zijn moeder verloren. Lange tijd heeft hij vastgezeten in zijn verdriet en ook boosheid naar de artsen en het ziekenhuis toe. Die boosheid heeft er lange tijd voor gezorgd dat hij niet kon rouwen. Het verdriet kreeg zo geen aandacht. Ewout en ik zijn daar samen mee aan de slag gegaan en inmiddels zijn we op het punt beland dat hij er achter is hoe hij het overlijden verwerkt.

Als de binding wegvalt

En daar staat hij alleen in. In die zin dat zijn vader, broer en zus nog helemaal vastzitten in het verdriet en zij niet kunnen praten over hun vrouw en moeder. Iets dat Ewout heel erg vindt en enorme behoefte aan heeft.

Met het overlijden van zijn moeder is de ‘spil van de familie’ weggevallen en dat merkt hij aan alles. De contacten met familie zijn sterk verminderd, juist in een tijd dat hij die binding enorm nodig heeft. Daar waar mensen die redelijk ver van hem af staan er voor hem zijn, geeft zijn familie niet thuis.

Welke wens zit er achter of onder?

Ewout heeft heel duidelijk de verwachting gehad dat zij naar hem zouden moeten komen want het was zijn moeder. Hij had verwacht dat ooms en tantes contact met hem zouden opnemen om te vragen hoe het ging. Maar dat gebeurde niet. Dus liet hij het erbij.

Wat bleek nu, er zat een enorme behoefte van Ewout om contact te hebben met zijn tantes. Om te kunnen praten over zijn moeder, om het gemis van een praatmaatje een andere invulling te geven. Ewout heeft behoefte aan binding.

Achter de verwachting zat een wens, een behoefte. En door af te wachten werd het erg pijnlijk. Vaak realiseer je je niet dat er een wens achter zit en dat je die wens naar je toe kunt trekken. Wat is het eigenlijk dat hij wilde? Binding. Dus gaat hij kijken naar hoe hij het contact met zijn tantes kan herstellen en uit kan spreken wat hij zo mist.

Als je merkt dat je bepaalde verwachtingen hebt, kijk dan verder dan alleen dat. Onderzoek welke wens of behoefte er eigenlijk onder zit en ga daar mee aan de slag. Denk bijvoorbeeld na over welke factoren belangrijk zijn bij het realiseren van die wens. Wat heb je nodig om die behoefte te vervullen.

Voorkom dat je blijft hangen in de verwachtingen die niet uitgekomen zijn, maar ga de wens erachter ontdekken.

Als jij er klaar voor bent om je wens te gaan ontdekken en om te zetten in doen? En zo je verwachtingen wel waar te maken? Vraag dan bij mij een gratis persoonlijk strategiegesprek aan. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Deel dit bericht