Wat nu als je op zoek bent naar wat meer geluk?

geluk

Geluk vind je niet door op zoek te gaan

Het klinkt zo mooi, gelukkiger worden. Als nieuwjaarswens voor jezelf of voor iemand anders. Maar hoe word je eigenlijk gelukkig? De één denkt het te vinden in het stoppen met de baan en te gaan voor het ondernemerschap. De vrijheid die dat met zich mee brengt. Lekker zelf bepalen wanneer je werkt en hoe lang je pauze neemt. Een ander koopt een nieuwe auto of huis omdat hij of zij dat eigelijk altijd al had willen hebben. En als je iets al zo lang graag wilt hebben, dan zal het je wel gelukkig maken toch? Weer een ander doet er alles aan om veel geld te verdienen, want geld maakt gelukkig nietwaar?

Nee, niet waar. Althans, niet voor langere tijd en het maakt ook nog uit om hoeveel geld het gaat. Maar belangrijker nog: wat je er mee doet. Geld maakt dus wel gelukkig als je het uitgeeft aan ervaringen in plaats van aan bezit. Zoeken naar geluk of geluk najagen, je wordt er ongelukkig van. Je gaat het niet vinden. Geluk is hoogstens een bijvangst van een goed leven.

Persoonlijke grootsheid in de vorm van deugden

Maar een goed leven leiden klinkt misschien wel net zo vaag als gelukkiger worden. Hoe doe je dat dan, een goed leven leiden? Wat je daarvoor nodig hebt is inzicht in jouw waarden, jouw deugden. Het gaat over je moraal. En over goed handelen. Dat is wat centraal staat in een goed leven leiden. Goed handelen. Zo wordt het meteen al een stuk concreter. Want het gaat om doen. Deugden zijn veelal eigenschappen waar je moeite voor moet doen, die je niet perse gemakkelijk afgaan. Hiermee inspireer je mensen wel en laat je je persoonlijke grootsheid zien. Juist omdat het niet altijd makkelijk is om te leven volgens je deugden. Soms kost dat gewoonweg moeite.

Wat betekent dit in de praktijk?

In de praktijk betekent dit dat je leeft en werkt vanuit je morele kompas. Je leven leidt vanuit je morele kompas. Dat wat jij belangrijk vindt in je leven, zie je terug in hoe je je leven inricht, maar ook in hoe je leiding geeft. Aan je team bijvoorbeeld of aan je samenwerkingspartners. Maar ook binnen je gezin bijvoorbeeld. De laatste tijd kom ik bij veel van mijn clienten tegen dat ze rechtvaardigheid hoog in het vaandel hebben staan. Voor hen is dat een belangrijke deugd en zo leven ze hun leven ook. Zij behandelen mensen zoals ze zelf ook behandeld willen worden. De andere kant van de medaille is dat ze erg last hebben van in hun ogen onrechtvaardig gedrag. Ze komen dit vaak tegen in hun werk, wat de onderlinge relatie er niet makkelijker op maakt. Naar hun eigen team kunnen ze leiding geven vanuit hun deugden, maar het wordt moeilijk als ze dat niet terug krijgen vanuit hun eigen leidinggevende.

Jouw eigen morele kompas

Maak eens een lijstje van waarden/deugden die voor jou belangrijk zijn. Beschrijf ook eens waarom. Doe dan een stapje terug en ga na of je je leven nu leidt volgens de deugden die jij belangrijk vindt.

Een mooie overpeinzing zo aan het einde van het jaar.

P.s: als je dit interessant vindt en je wilt er meer mee doen, doe dan mee met de gratis online workshop Gelukkig 2019!

Deel dit bericht