Wat nu als je niet hoog genoeg kunt springen?

hoog

Het blokkeert je groei

Wat nu als jij steeds verwacht dat het beter en mooier kan, dat het leuk is maar net niet genoeg. Wat nu als het nooit goed is, wat nu als die lat steeds net te hoog is en jij niet hoog genoeg kunt springen? Daar ga je aan onderdoor. Gebrek aan compassie voor jezelf is funest voor je ontwikkeling en zorgt ervoor dat je blokkeert in je groei.

 Niet zien wat goed gaat

Van de week had ik weer een gesprek met een client die hier mee worstelt. Zijn hulpvraag lag in zijn ogen in een heel andere richting maar het feit dat hij vastliep in het traject had te maken met zijn veel te hoge lat voor hem zelf. Hij had zeker wel compassie alleen niet voor zichzelf.

En dat zorgde er voor dat hij totaal niet kon zien hoe goed hij het deed. Hoe veel vooruitgang hij boekte in zijn traject. Dat hij wel degelijk grote stappen had gemaakt en nog steeds maakte. Op het moeilijkste dat er te veranderen valt, namelijk zijn gedrag.

Ik vond het erg. Schrijnend zelfs. Echt erg dat iemand zoveel van zichzelf vraagt dat hij het nooit goed kan doen. Zo gefocust op dat wat niet goed gaat, dat je niet meer in staat bent te zien wat wel goed gaat. Moet je eens nagaan hoe dat je functioneren beïnvloed. En hij zag het ook terug binnen zijn gezin. Hij ging altijd eerst van het negatieve uit en benoemde nooit het positieve.

Wat zie jij?

Wat zou dat voor effect hebben op zijn kinderen? Hoe zij omgaan met daar waar ze goed in zijn en daar waar ze nog te leren en ontwikkelen hebben? Vertaal het eens naar je medewerkers in je team. Zie jij die streberige medewerker voor wie een 8 nooit genoeg is? Zie jij wat hij of zij van zichzelf vraagt en wat het met hem of haar doet? Je zelf uitdagen is één is ding en jezelf willen blijven ontwikkelen en groeien is heel mooi, maar deze vorm van perfectionisme remt je in alles wat je wilt bereiken.

Het is heel belangrijk dat je als leider niet alleen let op het geven van complimenten, maar juist ook dat je oog hebt wat dit echt met iemand doet. Komt het echt binnen? Let eens op het volgende:

  • Wat zie je gebeuren als iemand een compliment krijgt?
  • Welke emoties zie je voorbij komen?
  • Wat zie je gebeuren bij iemand als hij of zij een fout maakt?
  • Heeft diegene zelfcompassie of is er sprake van ongenadige zelfkritiek?

Leg de lat op de juiste hoogte

En hoe zit het met jouzelf? Om even in de reclameslogan te spreken: hoe hoog leg jij de lat? Voor jezelf en voor je medewerkers? Waardering krijgen voor je werk kun je op verschillende manieren krijgen, maar die krijgen van je leidinggevende is misschien wel één van de belangrijkste. Als jouw medewerkers het niet van zichzelf vinden en kunnen zeggen, zullen ze het echt van jou moeten krijgen. Waardering. Compassie.

Probeer de komende weken eens de volgende oefening:

Ga 1x in de week zitten, kijk terug op de voorgaande week en noteer 5 dingen die je goed hebt gedaan. Waar je dankbaar voor bent.

Aan mijn client zie je wat het met je omgeving doet als jij de lat zo hoog legt voor jezelf dat je er niet meer overheen kunt springen. Je geeft het door. Hoe jij met jezelf omgaat, geef je door aan je omgeving. En jij en je omgeving gaan er aan onderdoor als je niet hoog genoeg kunt springen, dus leg die lat op de juiste hoogte.

Klinkt dit voor jou bekend? Boek eens een gratis Discovery sessie en dan ontdekken we samen waar jij tegenaan loopt en wat je eraan kunt doen.

Deel dit bericht