Hoe reflecteren je vitaal leiderschap verstevigt

reflecteren

Het 7 minuten effect

Ik herinner het me nog goed. Op mijn HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening kwam het bij elke module naar voren. En ook tijdens mijn stage indertijd heb ik heel wat verslagen vol gepend. Reflectieverslagen welteverstaan. En ondanks dat ik ze af en toe bijna vervloekte omdat we soms reflecteerden wat we in ons reflectieverslag hadden beschreven, heb ik er wel enorm veel van geleerd.

En nog steeds zie ik het als een van de krachtigste tools voor groei. Groei in leiderschap naar jezelf toe en groei in leiderschap naar anderen toe. Belangrijk om te weten is dat reflecteren iets anders is dan evalueren. Reflecteren gaat er echt om dat je op een onderzoekende manier naar je zelf kunt kijken. Reflecteren gaat over het terug kijken naar je gedrag en je gevoel, je motivatie om bepaalde keuzes te maken. Terug kijken naar je eigen reactie in bepaalde situaties en wat dat met je deed. Je gevoel onderzoeken speelt een grote rol bij reflectie en ook in leiderschap, of misschien wel, juist in leiderschap is dat een essentieel. Jouw gemoedstoestand heeft namelijk invloed op je team en op hun handelen en reageren. En daarmee ook op hun productiviteit. Jouw emoties, jouw negatieve gemoedstoestand veroorzaakt door negatieve emoties, heeft binnen 7 minuten een effect op de productiviteit van je team.

Reflecteren is leren over jezelf

Reden genoeg dus om te reflecteren op je gevoel en op je emoties. Door te reflecteren kun je lering trekken uit je eigen gedrag, het geeft duidelijkheid en inzicht. Het geeft ruimte om te onderzoeken of je misschien reageert vanuit bepaalde overtuigingen. Overtuigingen waarvan je wellicht niet eens meer weet hoe ze zijn ontstaan en waarom jij ze nog hebt. Misschien zijn ze in de loop der jaren wel veranderd maar heb je er nooit zo bij stil gestaan.

Er bij stil staan. Dit is misschien wel de beste omschrijving van reflectie. Even stil staan bij de situatie, hoe jij daarop hebt gereageerd en vooral hoe jij je daardoor voelde. Door te reflecteren:

  • vergroot jij je zelfkennis (dat je ook gebruikt t.b.v je manier van leiding geven)
  • ben je je bewuster van je emoties waardoor jij invloed kunt uitoefenen op de productiviteit van je team (en natuurlijk van je zelf)
  • krijg je inzicht in hoe je handelt

Reflecteren is een manier van leren over jezelf. Je weet beter wie je bent, wat jou motiveert, waar je sterke eigenschappen liggen en waar je kunt groeien. In je leiderschap.

Mijn tip voor jou?

Mijn tip? Houd eens een soort logboekje bij. Pak 1x in de week een moment en beschrijf een situatie die je is bij gebleven die week. Haal het moment weer naar voren en onderzoek het op de volgende punten: wie waren erbij betrokken, hoe reageerde jij op de situatie en wat deed dat met je? Wat merkte je bij jezelf, welke gedachten en vooral gevoelens gingen er door je heen? Wat is de belangrijkste les die je hier uit leert?

Veel succes met deze reflectie opdracht. Ik hoor graag of jij al reflecteert en hoe je dit toepast in de praktijk en wat het je brengt in je leiderschap.

Deel dit bericht