Dé oplossing voor hoge werkdruk

werkdruk

Opgebrand raken door hoge werkdruk

In het FD stond van de week een artikel over werkdruk en opgebrand zijn. Steeds meer leidinggevenden zouden hiermee kampen en uitvallen vanwege psychische aandoeningen zoals overspannenheid en burn-out.

In de meeste gevallen als gevolg van het verliezen van controle en schaarste van de psychologische basisbehoeften. Gebrek aan autonomie bijvoorbeeld.

Als jij als leidinggevende je functie nagenoeg niet zelf mag invullen maar gebonden bent aan allerlei regeltjes, cijfers en deadlines, als er teveel gestuurd wordt vanuit output en niet op input (om maar eens een paar termen te gebruiken), dan zul jij dit ook zo door vertalen naar je medewerkers toe. Jij moet het doel behalen, daar word je op afgerekend, dus jij voelt ook de hete adem in je nek. De kans is groot dat jij je medewerkers ook weinig autonomie geeft omdat je het zelf ook niet krijgt. Hoe kun je ook?!

Wat doet gebrek aan autonomie met je?

Gebrek aan autonomie veroorzaakt stress. Negatieve stress welteverstaan. En daar ga je niet harder door werken, of slimmer werken. Nee, de kans is groot dat het verlamd. Negatieve stress dwarsboomt je focus. Je raakt er door afgeleid. Je wordt minder productief. Dus het werk stapelt zich op. En je krijgt inderdaad minder gedaan dan voorheen. Niet perse omdat er meer werk is bijgekomen, maar juist ook omdat jezelf minder vitaal bent gaan werken. De stress heeft de overhand genomen en het voelt alsof je in een negatieve spiraal zit.

De praktijk…

Dit is exact wat ik in de dagelijkse praktijk mee maak. Mijn clienten weten niet meer hoe ze de cirkel moeten doorbreken en hoe ze weer grip krijgen op de situatie. Voor hen voelt het alsof het water ze aan de lippen staan op het moment dat ze met mij aan het werk gaan. En ik start met helderheid krijgen tussen wat ze direct kunnen doen en wat geldt voor de wat langere termijn. Het is één en dezelfde oefening maar voor beide gevallen heel effectief.

Daarna gaan we werken aan de controle meer en meer terug krijgen. Op verschillende niveaus werken aan autonomie.

Je krijgt letterlijk de controle terug en stapt uit het gevoel van dat het je allemaal overkomt en gebeurt en jij er geen invloed op kunt uitoefenen. Door je stress te managen krijg je weer overzicht, weet je beter hoe je prioriteiten kunt stellen en het mooie is: dit is ook wat je door geeft aan je medewerkers.

Wat mij betreft ligt de oplossing van opgebrand raken niet alleen in minder werk en daarmee de werkdruk verlaging. Welke controle heb je daar nu op? Nee, ik zie graag dat jij weer die controle terugpakt, dat jij aan het roer staat. Dus voor mij ligt de oplossing meer in het vergroten van je autonomie.

Speelt dit bij jou nu ook? Werkdruk of negatieve stress? Vanaf 5 november start mijn online cursus Je Stress de Baas weer. Een online stressmanagement programma waarbij jij in 4 weken werkt aan het terug krijgen van je autonomie. Je kunt je aanmelden voor de interesselijst, dan word je op de hoogte gehouden hoe het programma in elkaar steekt en welke onderwerpen aan bod komen. Je zit nog nergens aan vast, aanmelden is puur om je interesse kenbaar te maken.  Aanmelden kun je hier doen.

Deel dit bericht