Mag een beetje minder ook?

Vip-dag

Begonnen vanuit verlangen?  Overtuiging?

Ondernemer ben je waarschijnlijk niet voor niks geworden. Je wilde vrijheid, in ieder geval de vrijheid om de dingen op jouw manier te doen. Of je vond dat jij het sowieso beter kon. Of misschien was je ontslagen en dacht je ‘dan maar voor zelf beginnen’. En misschien ben je wel ondernemer in hart en nieren.

Hoe je het ook went of keert, ooit ben je begonnen en nu ben je er een. De kans is groot dat je klein bent begonnen. Vanachter de keukentafel met je eigen laptop ging je op zoek binnen je eigen netwerk naar je eerste klanten. Je struinde netwerkbijeenkomsten af en stelde je voor, dronk talloze kopjes koffie met potentiele klanten en soms trok je de stoute schoenen aan en belde je zelf iemand op. Zomaar.

En ineens merkte je dat het ging lopen. De klanten kwamen! Je ging verdienen. Steeds meer. En groeien, want groeien hoort erbij. Een eigen kantoorpand. Een VA. Een team. Medewerkers. Het ging goed en je bedrijf groeide. Groter.

Mensen keken je ook respectvol aan als jij vertelde over je groei. Je zag bewondering in hun ogen, je deed het goed. Jij had het helemaal voor elkaar!

Van inhoud naar randvoorwaarden

Meer en meer hield jij je met andere zaken bezig dan de inhoud, want iemand moest natuurlijk wel de mensen aannemen en inwerken. Vragen moesten worden beantwoord, over automatisering moest worden nagedacht.

’s Avonds een keer doorwerken kwam, nu je er over nadenkt, steeds vaker voor. Net zoals de problemen die jij moest oplossen want jij was de directeur. (ja, jij bent de CEO van je bedrijf..). Fouten herstellen, want ja..je werkt met mensen en mensen maken fouten…Ik zou zelfs zeggen dat dat noodzakelijk is. Maar dat wil niet zeggen dat je dat leuk vindt. Sterker nog, je moet je enorm inhouden om niet in een tirade te ontsteken over de zoveelste domme fout.

In plaats daarvan bijt je op tanden en probeer je rustig te blijven. Op zoek naar de oorzaak. En oplossen.

En toen…pffff…

Op de vraag wanneer jij echt voor het laatst volop aan het genieten was, voluit aan het leven was, blijft het angstvallig stil. Je moet er even over nadenken…en nog een beetje over nadenken, ik wacht, ik heb geduld. Normaal gesproken niet heel veel maar nu wel. En dan komt het antwoord waar ik niet echt van opkijk, omdat het een antwoord is dat de meesten geven: Je hebt het idee dat je wordt geleefd.

Het hoge woord is eruit. Je wordt geleefd. Je hebt geen energie meer. Om te genieten. Nadat jij ’s avonds je laptop dichtklapt en de lichten van je kantoor uit doet, ben je gesloopt. Je bent blij dat je thuis bent, op de bank kunt ploffen en nog even bij de kinderen kijkt die al uren liggen te slapen. Als je geen kinderen hebt, blijf je op de bank liggen. Uitgeteld.

De volgende ochtend begint het hele riedeltje weer opnieuw. Vermoeid. Dat wel. Krijg je er gratis bij. Want ’s nachts ben je wel een paar keer wakker geworden omdat er van alles door je hoofd spookte. Piekeren. Malen. Dubben. Was je hier nu ondernemer voor geworden?

Je bent niet de enige…

Dit is niet een heel ongebruikelijk verhaal. Ik hoor het heel vaak. De verwachting van DE ondernemer waar maken om vervolgens zo ver verwijderd te raken van wat je nu eigenlijk écht wilt dat je van voren niet meer weet dat er van achter ook nog iets zit. (geen idee wat overigens).

De verwachting van de ondernemer kan de verwachting zijn van mensen om je heen of natuurlijk je eigen verwachting. Feit blijft dat door de groei zaken scheef zijn gaan groeien. Jij hebt je steeds aangepast aan de groei van je bedrijf. Je werd ook geacht te groeien.

Voluit Leven

Als jij je hierin herkent, en geloof me dit is ook mijn verhaal, dan wil ik je echt op het hard drukken om echt eens bij je zelf te rade te gaan. Ben je nog aan het doen wat je leuk vindt. Waar je goed in bent. Waar je ook om gewaardeerd wordt. En maak het de wereld ook een klein beetje mooier? Je hoeft geen genoegen te nemen met 2 uit 4….echt niet.

En als je wilt kijken of je naar 4 uit 4 kunt gaan, voel je vrij om met me te sparren. Even toetsen of er niet meer in zit. Het is jouw bedrijf. Jouw leven. Ga voluit Leven.

Vraag een gratis persoonlijk strategiegesprek aan. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Deel dit bericht