De Kracht van Kwetsbaarheid in Leiderschap

kwetsbaarheid

Iedereen mag kwetsbaar zijn

“ja natuurlijk mag iemand kwetsbaar zijn en zich kwetsbaar opstellen”, zei hij vol overtuiging. Dit is wat mijn klant mij vertelde. Filiaalmanager van een grote supermarkt. Is goed in zijn werk, heeft zeker zijn strepen verdiend. Wordt er ook bij gehaald wanneer een ander filiaal niet goed loopt. Dan mag hij orde op zaken stellen en er een goedlopend filiaal van maken, wat hem ook lukt overigens.

Iedereen mocht kwetsbaarheid laten zien en zich zo opstellen. Iedereen behalve hijzelf. Want hij is ‘the leader of the pack’. En als leider moet je sterk zijn. Of misschien andere leiders wel, maar hij niet.

Misschien herken jij je er ook wel in. Je ziet heus wel de kracht van je kwetsbaar opstellen, maar niet voor jezelf. Dat is toch een stap te ver.

En waar ik met mijn klant achter kwam, was hoe dat kwam dat hij er zo over dacht bij zichzelf. De reden hiervan was namelijk dat hij opgevoed is met het idee van doorgaan, doorzetten, niet opgeven, hard werken, schouders er onder. Dat soort uitspraken deed hij vaak. Het zorgde ervoor dat hij zichzelf een behoorlijk hoge lat oplegde. Hij had die positie van manager bereikt door hard te werken, altijd en overal en vooral veel en vaak. Laten zien dat hij het kon. Dat hij het waard was.

Dan zou hij nu toch zeker niet toegeven als hij eens iets moeilijk vond of misschien wel niet kon.

Zo zag hij namelijk ‘Kwetsbaarheid’. Toegeven dat je iets niet kunt. Of niet goed genoeg zijn. Een enorme misvatting die ik helaas vaak tegenkom. Kwetsbaarheid is namelijk heel krachtig en ik leg je uit waarom.

  1. Je kwetsbaar opstellen is belangrijk voor goede relaties, zeker als je kijkt naar vriendschappen. Nu zijn je teamleden en je collega’s natuurlijk niet meteen je vrienden, maar het is wel belangrijk om mee samen te werken. Het geeft vertrouwen. Dus een goede (werk) relatie is belangrijk.
  2. Je kwetsbaar opstellen is belangrijk voor de veiligheid in een team of in de werksituatie. Als je dit als leider laat zien van jezelf, verlaag je automatisch de drempel voor de rest. Dat betekent niet dat je team een snikkend en snotterend clubje wordt, maar veiligheid in een groep verhoogt de productiviteit en het welbevinden van je teamleden.
  3. Kwetsbaarheid betekent mensen leren kennen. Of het nu je klanten zijn of je teamleden zijn, dat maakt niet uit. Als jij je teamleden leert kennen, weet jij beter wat er in hen omgaat. Als je daar dan vervolgens weer aandacht aan besteed, voelen mensen zich ook meer gewaardeerd in plaats zich een welbekend nummer voelen.
  4. Kwetsbaarheid betekent geen zins wollig taalgebruik of zweverigheid. Je hoeft dus niet met woorden te praten die aanvoelen als een ‘ver van je bed show’. Dat komt juist onecht over en is dus verre van kwetsbaar. Het betekent ook niet dat je op je werk en traantje moet wegpinken als je iets heftigs hebt mee gemaakt. Hoeft niet. Maar het mag wel. Dat is het verschil. Dat het kan.
  5. Kwetsbaar betekent dat het oke is om te laten zien dat je ook niet alles weet. Je bent geen alwetend orakel en ook jij maakt fouten. Echt. En dat jouw klanten of medewerkers dat zien, en zien dat jij dat erkent van jezelf, is juist uitermate krachtig. Omdat het juist aantoont dat je openstaat voor ontwikkeling en persoonlijke groei. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat jezelf kwetsbaar opstellen bijdraagt zo niet essentieel is voor persoonlijke groei. En die persoonlijke groei maakt jou ook een betere leider. Want die ervaring neem je weer mee. Waardoor jij weet beter aansluiting vindt bij anderen.

Mensen worden graag als mensen behandeld

En vergeet niet: Je Bent Mens. Geen Robot. Bovenstaande punten klinken misschien alsof het alleen maar gericht is op meer omzet, meer productiviteit, beter presteren. Maar laten we wel wezen: je bent geen ondernemer geworden om weinig tot geen omzet te draaien. Daar hoeven we niet moeilijk over te doen. En je bent ook geen manager geworden om niet een zo goed mogelijk team neer te willen zetten. Natuurlijk wil je presteren. Niks mis mee. Maar dat kan ook op een menselijke manier. En dat is waar vitaal leiderschap over gaat. Meer aandacht voor het menselijke aspect. Want niet alleen jij bent mens, maar al je sterke kanten en je gebreken. Jouw teamleden zijn dat ook. En je klanten ook. En mensen willen graag menselijk behandeld worden. Hoeven we ook niet moeilijk over te doen.

 

Wil jij meer weten over Vitaal Leiding geven en hoe jij hiermee bijdraagt aan die fijne veilige werkomgeving? Vraag een gratis persoonlijk strategiegesprek aan. Dan kijken we samen naar wat ik voor je kan betekenen.

Deel dit bericht