Emoties op de werkvloer. Ingewikkeld of valt het wel mee?

emoties

Onhandig en ongemakkelijk

“Ik weet me nooit zo goed een houding te geven als een medewerker moet huilen tijdens een gesprek. Ik voel me altijd een beetje onhandig en het voelt ook gek om een arm om iemand heen te leggen. Soms doe ik het wel en dat voelt toch een beetje ongemakkelijk. ”

Ze keek er een beetje hulpeloos bij toen ze me dit vertelde. Alsof ze graag wilde dat het anders was, maar het lukte gewoon niet. Emoties kwamen nogal binnen. Niet alleen als ze ermee geconfronteerd werd bij anderen maar ook als ze bijvoorbeeld films keek. De emoties kwamen zo binnen dat ze erge moeite moest doen om niet mee te gaan huilen. Nu was dat tijdens de film in je eentje niet zo erg, maar als je als manager tegenover je medewerker zit, is dat toch een ander verhaal.

En toch, ook tijdens de film was ze geneigd net even naar het toilet te moeten, koffie in te schenken, of iets anders te doen waardoor haar partner haar niet zag huilen. Er zat dus wel degelijk meer achter.

Emotioneel vaardig zijn komt je leiderschap ten goede

Waar we tijdens het gesprek achter kwamen, was dat zij niet zozeer moeite had met de emoties van de ander, in dit geval de emotie verdriet, maar meer met haar eigen emoties. Haar onverwerkte emoties welteverstaan. Doordat zij niet op een functionele manier met negatieve emoties had leren omgaan, had ze daar tot op de dag van vandaag moeite mee. Aan de slag gaan met haar eigen verdriet en boosheid, leren dat te duiden en een plekje te geven zorgden ervoor dat haar relatie met de emotie verdriet verbeterde. Ze wist het beter te uiten, er een heldere betekenis aan te geven en kon dit ook beter vertalen naar haar kinderen toe. En ja, dat vroeg een bepaalde kwetsbaarheid, maar juist in die kwetsbaarheid vond ze ook haar kracht.

Inmiddels kan ze deze kracht veel beter inzetten in moeilijke gesprekken met medewerkers waar emoties rijkelijk vloeien. Haar team heeft nu te maken met een leidinggevende die emotioneel vaardig is en dit komt haar leiderschap ten goede.

 

Merk jij ook dat je soms vast zit in emoties of dat je moeite hebt om te gaan met de emoties van een ander?  Vraag een gratis persoonlijk strategiegesprek aan. Dan kijken we samen naar wat ik voor je kan betekenen.

Deel dit bericht