Hoe ga je als leider effectiever om met emoties?

negatieve emoties

Positieve als negatieve emoties maken je meer compleet

Omgaan met emoties kom je als leider niet alleen tegen in je eigen leven maar ook op het werk, bij je medewerkers. En dat is soms best een uitdaging. Want je hebt niet alleen te maken met positieve emoties, maar ook met negatieve. En beiden hebben hun plek. Beide kunnen ervaren maken je een completer mens. Een completere leider.

Ook negatieve emoties zijn nuttig en functioneel gebleken. Wat je helaas vaak ziet is dat negatieve emoties worden weggemoffeld, bedekt met de mantel der liefde of gewoonweg genegeerd. Maar dat is zeer onwenselijk. Negatieve emoties, zoals angst zijn juist heel handig in de klassieke stress reactie van vechten of vluchten. Angst hebben is uitermate nuttig in een gevaarlijke situatie.

Waarom is emotionele flexibiliteit handig als leider?

Emotionele flexibiliteit betekent dat je:

  • zowel negatieve als positieve emoties kunt duiden
  • de voordelen ervan kunt benoemen
  • ze kunt inzetten om tot een positieve uitkomst te komen

Als leider heb je te maken met je team, je afdeling. Mensen zijn sociale wezens en die werken met elkaar samen. Samenwerken vereist vaardigheden zoals het kunnen herkennen, erkennen en uiten van bijvoorbeeld emoties. Voor de sociale omgang binnen een team is vriendelijkheid kunnen tonen een fijne vaardigheid. Maar we hebben nu eenmaal niet de tijd om altijd tegen iedereen aardig te zijn. Daarnaast zul je verbaasd staan waar negatieve emoties toe kunnen leiden.

De praktijk…

In de praktijk merk ik vaak dat juist het niet mogen ervaren van negatieve emoties tot problemen leidt. Het temperen van boosheid, het proberen te verzachten van verdriet of het oppeppen van onzekerheid leidt in veel gevallen tot het ontkennen van de persoon in kwestie. Voor jou als leider dus heel belangrijk als je betrokkenheid wilt creëren in je team om hier aandacht aan te schenken. En daarnaast moet je ook je eigen emoties onder de loep nemen.

Wanneer jij jouw emoties goed kunt duiden, zowel de positieve als wel de negatieve, dan ben je ook beter in staat om die van een ander te kunnen duiden. Dat is stap 1. Vervolgens de negatieve leren inzetten om tot een positieve uitkomst te komen is stap 2.

Hoe kun je nu effectief bezig zijn met emoties? Doe de volgende oefening:

  1. Is het herkennen van dat je een bepaalde emotie ervaart
  2. Het kunnen benoemen van deze emotie
  3. Opmerken, bewust zijn wat het met je doet
  4. Zorg ervoor dat je niet in deze emotie blijft hangen, gun jezelf een bepaalde tijd om te ervaren en sluit daarna af
  5. Herhaal dit enkele dagen achter elkaar

Wanneer ik met leiders een traject inga, dan gaan we aan de slag met een uitgebreid stappenplan om verschillende emoties in kaart te brengen. Het maakt onderdeel uit van persoonlijk leiderschap. Vooral het kunnen gebruik maken van negatieve emoties ten behoeve van een positieve uitkomst, levert altijd verrassende resultaten. Er zijn veel verschillende manieren om tot verschillende emoties te komen en ik maak dan ook altijd gebruik van de voorkeuren van leider. Dit proces van ervaren, doorvoelen, beschrijven en bespreekbaar maken draagt in grote mate bij in het emotioneel vaardig worden.

Deel dit bericht