Betrokkenheid vergroten is betrokkenheid tonen

betrokkenheid

De vanzelfsprekendheid van betrokkenheid

Betrokken medewerkers, heerlijk! Als het zou kunnen zou je er elke dag een blik van open willen trekken. Om ze te krijgen wil je het al terug zien in de vacaturetekst. ‘Wij zijn op zoek naar een betrokken medewerker’. Want jij weet dat betrokken medewerkers nu eenmaal vaker bereid zijn een stapje harder te werker, net iets langer te willen blijven of zelf willen overwerken. Daar kun je van op aan. Medewerkers met hart voor de zaak.

Maar heb jij ook hart voor hen? Wordt een betrokken medewerker ook beloont met betrokkenheid van jou? Mag er van jou verwacht worden dat jij ook betrokken bent naar hen toe? En hoe ziet dat er dan uit?
Laat me je vast verklappen dat betrokkenheid tonen niet hetzelfde is als op maandagochtend vragen hoe het weekend is geweest. Nee het gaat iets verder dan dat.

Het gaat er om dat jij weet wat er in je mensen om gaat. Wat er speelt in hun leven, waar ze mee worstelen maar ook waar ze goed in zijn. Want alleen op die manier kun je er voor ze zijn. Oprechte aandacht en interesse. Je zou het belangrijk moeten vinden dat je het weet.

 

Waarom is dat dan belangrijk? Betrokkenheid is om een aantal redenen belangrijk:

#1. Prestaties en welbevinden

Jij als leidinggevende hebt een grote invloed op de prestaties en op het welbevinden van je medewerkers. Als jij met je team goede resultaten wilt behalen, dan doe je er goed aan in te zetten op hoge betrokkenheid, onderling, maar ook ten aanzien van jou.

#2. Gedeelde waarden en normen

Medewerkers die de waarden en normen van de organisatie omarmen, scoren hoger op floreren binnen die organisatie. Jouw team kun je als mini-organisatie zien. Binnen de waarden en normen van de grote organisatie, kun je ook nog kijken naar de waarden en normen van je team. Wanneer jouw teamleden deze waarden delen, is de kans groter op gedeelde betrokkenheid en beter presteren.

#3. Steun elkaar

Het lijkt zo vanzelfsprekend, elkaar steunen, maar zonder dat groepsgevoel is het een beetje een holle frase. Elkaar steunen betekent ook of misschien wel juist, als het even wat minder gaat. Als mens willen graag allemaal tot een groep behoren. Dus dat gevoel van binding en steun is heel belangrijk voor de prestaties van het team.

#4. Hoe veilig is het in het team?

Veiligheid is misschien wel een van de belangrijkste aspecten. Veiligheid binnen het team, maar ook naar jou toe. Wanneer een medewerker zich niet veilig voelt in het team of erger nog, bij jou, dan kun jij nooit die betrokkenheid en de daarbij behorende prestaties verwachten die je wilt. En als leidinggevende is het jouw taak om te zorgen dat die veiligheid er is. Heb jij het gevoel dat jouw teamleden zich in alle openheid en eerlijkheid durven uitspreken? Ook als ze aan de vooravond staan van een eventuele contractverlenging? Als je hier geen volmondig JA op kunt antwoorden, dan is er werk aan de winkel.

 

Wil jij meer weten over Vitaal Leiding geven en hoe jij hiermee bijdraagt aan die fijne veilige werkomgeving? Vraag een gratis persoonlijk strategiegesprek aan. Dan kijken we samen naar wat ik voor je kan betekenen.

Deel dit bericht