3 manieren om als leidinggevende ‘on top of the game’ te blijven

Een medaille heeft 2 kanten
Toegegeven, leidinggevende, teamleider of manager zijn is een pittige baan. Er wordt veel van je verwacht; van je medewerkers in je team of afdeling, maar ook van jouw eigen manager of leidinggevende. Jij wordt geacht het team naar een hoger niveau te tillen, boven zichzelf uit te laten stijgen en je kpi’s te halen.
Je hebt dus veel verantwoordelijkheid. En dat is niet altijd even makkelijk.
De meeste klachten of problemen die ik terug hoor van leidinggevenden gaan over:
- Werk mee naar huis nemen
- Vaak piekeren over werk of over gebeurtenissen op het werk
- Weinig focus kunnen houden en moeite met de concentratie vasthouden
Tja, ga er maar aan staan! Als je er al aan dacht om die functie van manager aan te nemen dan bedenk je je misschien nu wel. En dat is ontzettend jammer, want dit is natuurlijk maar één kant van de medaille.
En de andere kant is..
De andere kant is natuurlijk dat een leidinggevende functie ontzettend veel voldoening kan geven. Jij bent degene die de talenten van je medewerkers naar boven mag halen, je kunt een mentor voor ze zijn en een echte teambuilder. Hoe doen andere leiders dat dan? Hoe zorgen zij ervoor dat ze bevlogen hun werk doen en er niet aan onder door te lijken te gaan?
Ze houden rekening met een aantal zaken:
1. Zorg ervoor dat jouw persoonlijke visie en missie in lijn ligt met de missie en visie van het bedrijf.
Of in ieder geval zo veel mogelijk in lijn ligt. Het kan natuurlijk best zo zijn dat jouw eigen visie en missie en jouw waarden en normen niet helemaal 100% overeenkomen met dat van je organisatie, maar het is wel belangrijk dat het gat tussen die twee niet onoverkomelijk groot is.
Het helpt om elke dag kleine acties te doen die zorgen voor de match tussen jouw visie en missie en die van de organisatie. Weet jij bijvoorbeeld waar jij goed in bent? Wat jouw sterke eigenschappen zijn? Identificeer ze en match ze met hetgeen de organisatie nodig heeft. De organisatie heeft iets nodig wat jij hebt te geven, zoek die match.
Stel de missie van de organisatie centraal in je team en stem daar de sterke eigenschappen van je teamleden op af. Iedereen kan op deze manier een bijdrage leveren aan de organisatiemissie.
2. Heb helder wanneer een werkdag goed geslaagd is
Als jij je leidinggevende functie uit promotie hebt gekregen dan merk je vast verschil met toen je nog als medewerker onderdeel van het team was. Toen was het waarschijnlijk makkelijker om waardering te krijgen over je werk dan dat dat nu het geval is. Je hebt namelijk te maken met de eisen van de lijn boven je maar ook met de wensen van de mensen ‘onder’ je. Eerder was het makkelijker om tevreden te zijn met het werk dat je afleverde dan nu.
Nu heb je te maken met de verwachtingen die bij je functie horen. En dan horen de volgende zaken er gewoon bij: dat je je to-do lijst af krijgt of dat je een teamlid hebt geholpen zich goed over zich zelf te voelen.
Maar dit is nu precies het punt: wat is als leidinggevende jouw taak? Precies! Er voor zorgen dat jouw team zo goed mogelijk kan functioneren. Het gaat er niet om dat jouw to-dolijstjes af komen of dat jij zeer tevreden naar huis gaat omdat jij je taken hebt afgerond. Nee, het gaat er juist om dat jouw team de complimenten krijgt over het werk dat ze doen. Dat is een reflectie van jouw leiderschap. Dat mag je opvatten als een compliment naar jou toe. En zo zou het ook moeten zijn; dit is de ultieme taak van de leidinggevende waar je de waardering moet ontvangen uit de ontvangen feedback die je teamleden krijgen. Wanneer zij goed presteren, heb jij het ook goed gedaan.
3. Zwijgen is zilver, spreken is goud
Als teamleider ben jij de ‘spreekbuis’ voor je team, jij moet achter ze staan en hun stem laten horen. En dat kan soms best een uitdaging zijn want je moet wel gehoord worden door het hoger management. Hier is een tip: leer het hoger management kennen. Kennen in de zin van weet wat ze belangrijk vinden, wat hun doelen zijn en de manier waarop ze informatie en beslissingen nemen. Leer hoe je met het hoger management moet communiceren. Investeer hier tijd in en besteed er aandacht aan.
Als jij de verantwoordelijkheid hebt, dan moet je ook de autonomie hebben en krijgen om die verantwoordelijkheid goed te nemen. Laat horen wat jij nodig hebt en wat je teamleden nodig hebben. Heb je meetings, bereid je goed voor op wat je wilt zeggen en hoe je dat wilt overbrengen. Wat is de essentie van de boodschap en breng dat over. Je vergroot hiermee je kans om een stem te krijgen bij beslissingen die jou en je team aan gaan, maar je wordt ook een betere gesprekspartner en advies vrager. Dus laat je horen en spreek je uit.
Jouw functie zal op sommige momenten verre van makkelijk zijn, maar onderschat niet hoe mooi het is om in een positie te zitten waarin je mensen echt kunt helpen ontwikkelen en groeien. Je hebt ongetwijfeld meer uitdagingen op je pad maar zeer zeker heb je ook absoluut meer kansen om jezelf te ontwikkelen in je leiderschapsvaardigheden. En hoe tof is dat?
Geef een reactie